Populaire tags

verenigde statensilicon valley

Verenigde Staten San Jose

San Jose is een van de grotere en belangrijkere steden van California en is zeer afhankelijk van de technische industrie in de stad zelf of in de omliggende gebieden, ook wel „silicon valley“ genoemd. Dankzij deze hightech industrie trekt de stad veel hoogopgeleide werknemers, en daarmee inwoners, aan. Dit maakt de stad tot een van de meest welvarende van Amerika.

Ligging

De stad ligt aan de zuidoever van de San Francisco baai in het midden van Californie. Het vormt samen met de andere grote steden om de baai (San Francisco en Oakland) een grote agglomeratie, met in het totaal ongeveer zeven miljoen bewoners. Dankzij de ligging dicht bij zee en relatief snelle verbindingen met andere steden in de regio is San Jose, samen met San Francisco het kloppende hart van de staat Califorie. Dit maakt het een aantrekkelijke vestigingsplaats voor diverse grote technologische instellingen en bedrijven.

Klimaat

San Jose kent een klimaat dat goed kan worden vergeleken met dat van de Middellandse Zee, met zachte winters en warme zomers. Echter komt de gemiddelde temperatuur nooit boven de 30 graden uit. In de winter ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 16 graden. Dit maakt het een ideaal woonklimaat, zowel in de zomers als in de winter. San Jose ligt, net als Nederland, op het noordelijke halfrond. Dit betekent dat de zomer in de maanden juni, juli en augustus valt. De winter geldt als het regenseizoen. Vooral in de maanden januari en februari kunnen hevige regenbuien vallen. Door de ligging meer landinwaarts en de bergen die San Jose aan drie kanten omringen, heeft de stad beduidend minder last van mist. Dit terwijl deze mist in veel andere steden rondom de baai het hele jaar door voor overlast kan zorgen.

Bezienswaardig­heden

Hoewel de meeste toeristen een bezoekje brengen aan de beroemde bouwwerken in San Francisco, zoals Alcatraz en de Golden Gate Bridge, zijn er ook in San Jose plekken die het bezoeken waard zijn.

Cathedral Basilica of St. Joseph

Deze kathedraal is gebouw rond 1800, maar werd door diverse aardbevingen verwoest tussen 1818 en 1822. Ook de herstelde kerk werd verwoest door een aardbeving. De kathedraal zoals hij er nu staat werd in 1885 voltooid, nadat er tijdens de bouw een stevige brand had gewoed. Tussen 1985 en 1990 werd het gebouw grondig gerenoveerd en werd door Paus Johannes Paulus II tot een „minor basilica“ (kleine basiliek) gekroond.

Het Rosicrucian Egyptian Museum

In dit museum staat het oude Egypte centraal. Eind jaren 20 van de vorige eeuw werd het museum opgezet door Dr. Lewis, waarna zij vele objecten wist te verzamelen. Dit kwam mede door de reizen die zij maakte, waaronder enkelen naar Egypte. Het huidige museum is geopend in 1966 en het museum is uniek door de grootste verzameling van antieke stukken uit het Oude Egypte in het westen van de Verenigde Staten, de unieke architectuur van het gebouw, het planetarium en de prachtige locatie. De gebouwen van het museum zijn namelijk gesitueerd in een park dat is gebouwd naar voorbeeld van de Oude Egyptenaren.

Het Plaza de Cesar Chavez

Het parkplaza ligt in het centrum van San Jose en wordt omringt door het „Tech Museum of Innovation“, het „San Jose Museum of Art“, het „Fairmont San Jose Hotel“ en de „Circle of Palms Plaza“. Dit maakt het park tot een ideale uitvalsbasis voor een museum bezoek. Naast de prachtige bomen, bloemen en vooral de rust is het ook nog eens de plek waarop vele malen per jaar live muziek, culturele festivals, openlucht theaters en een kerstthema worden georganiseerd. Ook de vele water fonteinen zijn geliefd in de zomer, zij zorgen voor verkoeling. Het park geldt als het officieuze centrum van de stad.

Lick Observatory

Dit observatorium staat net buiten San Jose, aan de oostkant op de top van de Hamiltonberg. Het Lick Observatory was het eerste permanent bemande op een bergtop. Het werd gebouwd tussen 1876 en 1877. De financier, James Lick, is begraven onder het bouwwerk. Er zijn enkele belangrijke ontdekkingen gedaan, zoals meerdere manen van Jupiter. Het centrum wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht, mede vanwege het prachtige uitzicht dat je er kunt aantreffen.